PREDSTAVLJAMO POLUFINALISTE 20. JUBILARNOG MALONOGOMETNOG TURNIRA „VOGOŠĆA 2018“

TURNIR
featured image

Jubilarno 20. izdanje Malonogometnog turnira u Vogošći približava se svom kraju. U petak ćemo saznati koja će ekipa osvojiti šampionsku titulu i podići pobjednički pehar. Da li će to biti SAJMIR TIHOVIĆI, ORAHOV BRIJEG ZAMM MC ili SŠC VOGOŠĆA, ekipe koje su već u protekle tri godine pobjeđivale na Turniru, ili će to po prvi put biti MNK VOGOŠĆA. Nakon obavljenog žrijeba ovogodišnjeg Turnira mnogi su upravo ove četiri ekipe svrstavali u favorite za osvajanje titule. Po onome što su prikazali u prethodnim mečevima, možemo reći da su sasvim zasluženo došli do polufinala. U nastavku teksta predstavićemo svakog od njih.

ORAHOV BRIJEG ZAMM MC
Ekipa koja je otvorila ovogodišnje izdanje Turnira susretom protiv ekipe MDG INTERNATIONAL proteklih nekoliko godina uvijek stigne do same završnice Turnira. Ekipa Muamera Muftića predvođena kapitenom Edinom Mujezinovićem i iskusnim golmanom Eldinom Hasanspahićem u protekle četiri godine igrala je u jednom susretu za treće mjesto i čak tri finala, a u dva navrata uspjeli su da se domognu prvog mjesta.
2016. godine bili su bolji od SAJMIR TIHOVIĆA koji im se revaširao u finalu prošle godine (2017.). Na 16. Tradicionalnom turniru „Vogošća 2014“ u finalu su bili bolji od igrača SŠC VOGOŠĆA.
I ove godine odlikuje ih odlična odbrana što pokazuje činjenica da su u proteklih pet odigranih utakmica primili svega 3 gola, uz postignutih 15. Strijelce ORAHOVOG BRIJEGA predvodi Edin Mujezinović sa 8 postignutih golova u prethodnih pet utakmica, a uz njega pogađali su još i Elmin Škulj (2 gola), Nedim Šečić (2), Edin Salčin (2) i Muamer Polić (1 gol).
1/16-finala: ORAHOV BRIJEG ZAMM MC – MDG INTERNATIONAL 5:2
1/8-finala: ORAHOV BRIJEG ZAMM MC – HOTONJ 2:0
Grupa A, 1.kolo: ORAHOV BRIJEG ZAMM MC – OPĆINA ILIJAŠ 3:0
Grupa A, 2.kolo: ORAHOV BRIJEG ZAMM MC – MNK VOGOŠĆA 0:0
Grupa A, 3.kolo: ORAHOV BRIJEG ZAMM MC – UDRUŽENJE HABER 5:1

SREDNJOŠKOLSKI CENTAR VOGOŠĆA
Među ove četiri ekipe SŠC VOGOŠĆA je ekipa sa „najdužim stažom“ na Turniru, bez obzira što su po prosjeku godina igrača najmlađi od svih. Od prvog nastupa 1999.godine kada je nosila ime MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA VOGOŠĆA pa do danas, kroz ekipu su prodefilovali mnogi mladi igrači koji danas nastupaju za druge ekipe ili su se već odavno prestali baviti fudbalom.
Već 2002.godine ekipa MSŠ VOGOŠĆA igrala je u završnici Turnira i stigla do 4.mjesta a svoje prvo finale igrali su 2010.godine kada su poraženi od MLADOST TIHOVIĆA. Naredno finale igraju 2014.godine kada ih je nakon izvođenja penala savladao ORAHOV BRIJEG da bi već sljedeće godine (2015.) konačno osvojili titulu, savladavši u finalu PATRIOTSKU LIGU. Prošle godine (2017.) ekipa SŠC VOGOŠĆA osvojila je treće mjesto.
U prva četiri meča ove godine „srednjoškolci“ predvođeni iskusnim Elvirom Sućeskom bili su zaista furiozni, no umor i igra na dva fronta (uporedo sa Turnirom nastupaju i na Ligi srednjih škola Kantona Sarajevo) došao je na naplatu u duelu sa SAJMIR TIHOVIĆIMA kada su pretrpili visoki poraz od 6:1. Do polufinalnog duela imali su dovoljno vremena za odmor i sigurno je da će se prikazati u puno boljem svjetlu. Strijelce SŠC VOGOŠĆA predvodi Amar Efendić sa 5 postignutih golova, a slijede ga Amir Velić sa 3 te sa po jednim pogotkom Nedim Bjelić, Elmin Arnaut, Aldin Mulahmetović, Elvir Sućeska i Adin Čičkušić.
1/16-finala: SŠC VOGOŠĆA – UGORSKO 5:1
1/8-finala: SŠC VOGOŠĆA – NK OZREN 1:1, nakon penala 3:1
Grupa B, 1.kolo: SŠC VOGOŠĆA – DŽEMAT VOGOŠĆA 3:2
Grupa B, 2.kolo: SŠC VOGOŠĆA – HIK.NET DOO 2:0
Grupa B, 3.kolo: SŠC VOGOŠĆA – MNK SAJMIR TIHOVIĆI 1:6

MNK SAJMIR TIHOVIĆI
Ekipa koja brani titulu osvojenu prošle godine pod ovim imenom nastupa tek dvije godine, a u oba navrata uspjela je stići do samog kraja. 2016.godine izgubili su u finalu od ORAHOVOG BRIJEGA nakon izvođenja penala, da bi im se prošle godine (2017.) revanširali na isti način. Ekipa Safeta Kožljaka sa uspjehom nastupa na raznim turnirima širom BiH ali nastup u Vogošći, pred domaćom publikom, poseban je motiv.
Zanimljivo je da su prvi gol u utakmicama na ovogodišnjem Turniru postigli tek u grupnom dijelu, jer su prvi susret dobili bez borbe (protivnik nije došao) a meč osmine finala protiv FK UNISA završio je bez pogodaka i boljim izvođenjem penala prošli su dalje. Sve su to nadoknadili u grupnom dijelu kada su u tri utakmice postigli 15 a primili 3 gola. Fijad Mehanović i Bajro Spahić sa po 6 postignutih golova predvode strijelce SAJMIR TIHOVIĆA a uz njih su precizni bili i Edin Bešlija (2), Edin Čakal (1) i Adis Granilo (1). Zanimljivo je i to da su u dosadašnjem toku Turnira postignuta svega dva autogola i u oba slučaja upravo su protivnici SAJMIR TIHOVIĆA sami zatresli svoje mreže.
1/16-finala: MNK SAJMIR TIHOVIĆI – JOB ILIJAŠ 3:0 (bez borbe)
1/8-finala: MNK SAJMIR TIHOVIĆI – FK UNIS 0:0, 3:2 nakon penala
Grupa B, 1.kolo: MNK SAJMIR TIHOVIĆI – HIK.NET DOO 3:1
Grupa B, 2.kolo: MNK SAJMIR TIHOVIĆI – DŽEMAT VOGOŠĆA 6:1
Grupa B, 3.kolo: MNK SAJMIR TIHOVIĆI –SŠC VOGOŠĆA 6:1

MNK VOGOŠĆA
Ekipa MNK VOGOŠĆA ove sezone prvi put nastupa pod ovim imenom na turniru. Prethodnih godina ekipa KLUBA MALOG NOGOMETA VOGOŠĆA koju predvodi Adnan Granilo nastupala je najčešće sa ekipom veterana, no u ovoj sezoni odlučili su da se prijave za nastup u Prvoj futsal ligi FBIH i uporedo sa tim, da prijave svoj seniorski sastav za nastup na Turniru. Iako su kao ekipa debitantni, po imenima igrača može se zaključiti da se radi o grupi igrača koji su i prethodnih godina bilježili zapažene nastupe na Turniru, igrajući za druge ekipe. Izgleda da su u pravo vrijeme tempirali formu u Federalnoj futsal ligi, jer uporedo sa početkom Turnira konačno su počeli nizati pobjede i u ovom takmičenju.
Dosadašnji učinak MNK VOGOŠĆA na Turniru od 4 pobjede i jednog remija, uz gol razliku 17:7, garantuje nam zanimljive i neizvjesne utakmice i u narednim mečevima. Strijelce predvodi Anes Granilo sa 6 postignutih golova, Ismar Čomaga postigao je 5, Ervin Hrbinić 3 a po jednom u strijelce upisali su se Edin Katana, Muhamed Tihić i Armin Bektić.
1/16-finala: MNK VOGOŠĆA – BAGS ENERGOTEHNIKA 5:2
1/8-finala: MNK VOGOŠĆA – PRAKTIK DOO 2:1
Grupa A, 1.kolo: MNK VOGOŠĆA – UDRUŽENJE HABER 6:1
Grupa A, 2.kolo: MNK VOGOŠĆA – ORAHOV BRIJEG ZAMM MC 0:0
Grupa A, 3.kolo: MNK VOGOŠĆA – OPĆINA ILIJAŠ 4:3

About Turnir Vogosca